Bralni krožek DHG: Plotin – O večnosti in času


21. februarja ob 19. uri na Bralnem krožku DHG beremo Plotina: O večnosti in času.

Kako se lotiti vprašanja: kaj je čas? Naše vsakdanje izkustvo časa je predvsem minevanje: čas teče. Čutimo, da nekaj vseskozi teče: sekunde, minute, dnevi. Čas je nekaj izmuzljivega. To pomeni, da ga ne zmoremo ustaviti, vendar tudi, da ga ne znamo motriti. Kaj pa, če nam bistvo časa ostaja zastrto prav zato, ker se naslanjamo na vsakdanjo izkustvo minevanja? Potem bi morali iskati odgovor na vprašanje ‘kaj je čas?’ povsem drugje, daleč proč od vsakdanjega izkustva in samoumevnosti. Grški filozofski velikan, novoplatonist in mistik Plotin, bo usmerjal naše prvo branje na temo časa, ki bo potekala v formi skupnega branja Tretje Eneade. Plotin namreč uči, da je uvid v bistvo časa dostopno prek uvida v večnost in ne obratno. Vendar kaj ni večnost prav najbolj skrivnostna, najbolj nerazumljiva? Mišljenje večnosti od nas zahteva oddaljitev od vsakdanjih predstav, ki tvorijo naše predsodke glede časa. Večnost, beseda, ki morda zveni nedomače našim modernim, sekularnim ušesom, in vendar nas še vedno nagovarja; kakor nas je nagovarjala v preteklosti in kakor nas bo tudi v prihodnosti, vekomaj.

Vabljeni!

Kdaj: 21.2.2o15 ob 19:oo
Kje: Ulica Milana Klemenčiča 12, Solkan
Za več informacij pišite na: dhgoriske@gmail.com

Bralni krožki Društva Humanistov Goriške so prijateljska srečanja v prijetni atmosferi, kjer se ljubitelji modrosti dobimo v napol sproščenem vzdušju in prebiramo skupaj najpomembnejša dela filozofske tradicije. Za krožek ni potrebno predznanje ali humanistična diploma, pričakuje se le radovednost in voljnost. V preteklih letih smo izpilili format krožkov, ki ga zdaj odpiramo za širšo javnost. Ugotovili smo, da je ta format zelo uspešen, saj se drug drugega sodbujamo k branju in pomagamo na mestih, kjer so teksti prezahtevni.

V letu 2015 smo si izbrati tematski sklop z imenom Čas, kjer bomo brali najpomembnejše spise na temo filozofije časa: od Plotina, do Aristotela, Avguština, Kanta, Heideggra in modernih filozofov, kot je McTaggart. Obregnili se bomo tudi ob azijsko filozofsko tradicijo (Nagardžuna, Dogen…). Tudi tega, kaj nam laikom o času lahko pove teoretična fizika, ne bomo izpustili. Za vse, ki gojite zanimanje do filozofije, četudi si v življenju še niste vzeli časa zanjo, je to idealna priložnost in ste iskreno vabljeni. Kakor že rečeno, predznanje ni tako bistveno, pomembno je genuino zanimanje in voljnost, pripravljenost za mišljenje in vpraševanje.