Izjave podpore javnih osebnosti


“Razpotja berem od vsega začetka, ker v njih odkrivam izvirne humanistične glasove prve generacije, ki je zrasla v slovenski državi in demokratični družbi. Ob njih se mi zdi nekoliko bolj verjetna možnost, da smo se na današnjih in jutrišnjih razpotjih sposobni srečevati in pogovarjati tudi, če se ne strinjamo. Morda celo dogovarjati, po kateri poti bomo šli naprej. Upam, da bosta energija in odprto mišljenje, ki odlikujeta ta krog mladih intelektualcev, zaznamovala slovensko prihodnost.”
Drago Jančar

“Tokrat bom naredila nekaj, kar zelo redko počnem. Nimam seznama desetih najboljših knjig. Ne vem katero knjigo bi vzela s seboj na pot okoli sveta. Knjige, ki jih imam, ne katalogiziram po nobenem splošno sprejetem sistemu. Do knjig in branja imam samosvoj odnos, ki ga ne razlagam in ne priporočam nobenemu. V knjigi Nič Nič Roberta Saviana sem čisto na koncu prebrala odstavek, ki natančno opisuje kako in zakaj berem. Besede žvečim, počasi, počasi. V Janezovi Apokalipsi piše: “Vzel sem knjižico iz angelovih rok in jo pojedel: v ustih je bila sladka kot med, a v trebuhu je zagrenila.” Mislim, da bi morali to početi bralci s besedami. Jih dati v usta, žvečiti in nazadnje pogoltniti, da bi kemija, iz katere so sestavljene, učinkovala v nas in osvetlila neznosno razburkanost noči ter zarisala črto, ki ločuje srečo od bolečine.
Berite revijo Razpotja.”

Sandra Bašić Hrvatin

“Vedno sem rad stal na razpotjih, zato sem se še kako razveselil, ko so se nekega dne znašla v mojem nabiralniku. Kakšen blagor je brati revijo s toliko duha in kritiške osti, kot jo premorejo Razpotja.”
Esad Babačić

“Zakaj sem za Razpotja? Iz privrženosti papirju in razmišljanju ter dolgim, dobro zasukanim stavkom. Vsega se ne da odtvitati. In vsega se ne da prebrati na računalniku. Zato držim pesti za Razpotja.”
Alenka Puhar

“Ko je vsega in vsakršnega pisanja preveč, je toliko bolj vredno tisto, ki ga je povsod premalo. Torej pisanje, ki ga ne prebereš križno, ki ti zaustavi misel, te zasvoji, razjezi ali dopolni. Najsi te vrže v nova razpotja ali pa ti podpre tvojo lastno pot.”
Majda Širca

“Ena od žrtev interneta, spletnih časopisov in blogov so tudi razumniške revije. Ne vse. Nekateri vztrajajo, da je tehtna misel še vedno vredna papirja in črnila. Tista v Razpotjih tudi res je.”
Žiga Turk

“Revija Razpotja je zame prijetno odkritje zadnjih let. V času intelektualnega stradanja na hrupnih tabloidno ožičenih avtostradah slovenske medijske krajine prinaša blagodejnosti: razcep, razliko in razmislek. Predpostavke razsodnosti. Velja podpreti srečne okoliščine, ki so povezale goriške humanist(k)e v dandanes redkem entuziazmu duha. Lux ex occidente …”
Gregor Golobič

“Razpotja so že po nekaj letih izhajanja presegla sprva skromno in lokalno intenco svojih pobudnikov, Društva humanistov Goriške in drugih mladih novogoriških intelektualcev. V pomanjkanju oz. ob odsotnosti medijev, ki bi v slovenščini objavljali dolge in pametne tekste o pomembnih družbenih temah, ki se jih mainstream mediji lotevajo na kratko, površinsko ali sploh ne, jih berem z veseljem in s prikrito zavistjo, da bi tudi sam rad tako pisal in urejal takšno revijo in jo izdajal. Zato sem prepričan, da si Razpotja zaslužijo vsakršno moralno in materialno podporo.”
Marko Crnkovič

“Vsakič, ko mi pod roke in pred oči pride nova številka Razpotij, si rečem, da si bom za naslednji poziv in številko pa res vzel čas in tudi sam prispeval kako besedilo. V družbi ideološkega spektakla in instantnega novinarstva, prilagojenega duhovnim potrebam kar se da malo razgledanega slovenskega bralca, poslušalca in gledalca, Razpotja uvrščam med za domače stanje duha pomembne neodvisne medijske projekte, ki sami zase dokazujejo, da boj za argumentirano javno razpravo o vseh pomembnih vprašanjih današnjega vsakdana še nikakor ni izgubljen. Toda ker Razpotja tudi kot tiskana revija ne glede na digitalne trende vztrajno širijo krog svojih bralcev, nedvomno sodijo med tiste medijske glasnike, ki  opozarjajo, da bo refevdalizaciji slej kot prej sledila ponovna emancipacija javnosti in javnega. In tudi zato si bom čas za kak prispevek k reviji Razpotja enkrat preprosto moral vzeti. Do takrat pa ostajam njen zvesti odjemalec in bralec.”
Tomaž Zaniuk

“Medijskih poti je mnogo. Še več je medijskih razpotij. Medijev, v katerih je mogoče brati relevantne vsebine in zanje takšne vsebine tudi pisati, pa je vse manj. Razpotja so gotovo med njimi. Zato jih je treba posvojiti. Ne samo s pisanjem in branjem, ampak tudi z denarjem. Takšna podpora je namreč edini pravi in resnično učinkoviti »sklad za pluralizacijo medijev«. In eden izmed pogojev, da bomo v prihodnosti o družbenih razpotjih sploh še imeli kje in kaj brati.”
Ženja Leiler

“Razpotja so revija, ki me je v sferi intelektualne kulture na Slovenskem v zadnjem desetletju najbolj presenetila, in sicer  v pozitivnem smislu odpiranja kritične diskusije ter širjenja  ustvarjalnega potenciala. Gotovo je zaslužna, da se nekaj takega na robovih in v središču tega prostora ne le sem ter tja pojavlja, marveč tudi konsistentno vzdržuje.”
Dean Komel

“Revija Razpotja je dokazala, da je tudi in morda celo še bolj mogoče ustvarjati relevanten medij izven ljubljanske navidezne središčnosti in samozadovoljnega akademizma. Razpotja odpirajo resne in globoko premišljene teme, lotevajo pa se jih z intelektualno in metodološko širino, kakršne v slovenski družboslovni publicistiki doslej nismo poznali. Zaradi tako inovativnega koncepta seveda tudi forma ne more biti zanemarjena: Razpotja s svojim redaktorskim delom in z odločitvijo za “pop” revijalni format postavljajo nova merila za resno pisanje o resnih temah – a nikakor ne za omejeno število bralcev, kar je pri vsem seveda še posebej pomembno in celo dragoceno!”
Boštjan Tadel 

“Revija Razpotja že z imenom nadvse pomenljivo simbolizira umestitev mislečega in samospoznavajočega človeka v družbeni vsakdan. Sugerira samouresničevalni in razvojni, zatorej tudi eksistenčni pomen posameznikovega odločanja ob razpetosti med bivalnimi alternativami, vselej pa med najmanj dvema poloma. Pasivna ali aktivna drža? Podreditev v objekt ali boj za politično subjektiviteto? Potrošniška razposajenost ali filozofsko prevpraševanje? Egoizem ali solidarnost? Znanje ali denar? Privilegiji ali gverila? Pozunanjeno ugodje ali vsebinsko prizadevanje? Površnost ali analitičnost? Moč ali avtoriteta? Prisila ali legitimnost? Sprijaznjenje ali nasprotovanje? Intelektualna identiteta in kulturni razvoj družbe sta neposredno odvisna od takšnih projektov, kot je revija Razpotja, in od volje posameznikov, ki ji dajejo vsebino. Naj revija nadaljuje z dobrim delom, naj širi krog bralcev in naj ima posnemovalce.”
Andraž Teršek

“Visok mišljenjski nivo številnih prispevkov v Razpotjih, vztrajnost, organiziranost in profesionalnost so me pritegnile že pred leti. S strani revije je čutiti napor, ki nikakor ni postan; nasprotno, tu je zagnan, sveži duh, ki ga vzdržuje skupina mladih primorskih intelektualcev. V pusti deželi večinoma samopromocijske ali oglaševalske publicistike so Razpotja nujna osvežitev.”
Aleš Šteger

 

Mediji o nas: 

Esad Babačič, Sobotna priloga, 16.2.2019
Radio Študent, 20. 3. 2016
Katalonska TV oddaja Afers exteriors (Zunanje zadeve) 18. 1. 2016
Radio študent 18. 9. 2014
Novi glas, 17. 3. 2013
MMC RTVSLO 17. 2. 2012
SIOL.net 16. 2. 2012
Delo.si 16. 2. 2012
Air Beletrina   2. 11. 2011
Delo.si   29. 6. 2011
Primorski dnevnik   27. 10. 2010
Primorske novice  30. 12. 2010

 .

Pogovor z uredniki:

Mladina, 13. 1. 2017
Val 202, 22. 1. 2017

Radio ARS, 11. 5. 2016

Torpedo, 15. 3. 2016

Novi glas, 17. 2. 2016

Radio študent, 17. 10. 2012

08_eurozine_logo_blue-white

Razpotja so del mednarodne mreže Eurozine,
ki združuje 80 partnerskih revij
iz področja kulture iz skoraj vseh držav EU.