Podpora uredniškemu odboru časopisa Tribuna


Izjava za javnost

Pred dobrim tednom je odjeknila novica, da je ŠOU v Ljubljani na sporen način imenoval novo odgovorno urednico časopisa Tribuna, ne glede na eksplicitno nasprotovanje celotnega dosedanjega operativnega kolektiva tega časopisa. Četudi spregledamo mnogo nepravilnosti v samem postopku, ne moremo ignorirati dejstva, da se je ŠOU v Ljubljani s starimi in preverjenimi metodami vmešal v zadeve, ki jih niti ne pozna niti ga preveč ne zadevajo – torej v uredniško politiko Tribune, časopisa, ki je v času svojega ponovnega zaživetja vodil in s tem pokrival specifično nišo, ki je tako posebna kot nujna v slovenski politični krajini. V takšnem delovanju študentske organizacije vidimo nadaljevanje starih vzorcev podjarmljenja medijev s strani političnih moči in napoved žalostne usode, ki je tudi nova generacija (bodočih) politikov ne zna prekiniti.

Ob tem dogodku se ne moremo izogniti najaktualnejšim pritiskom na medije in novinarje s strani državnih organov. Spomnimo se le na dva novejša primera: sramotno obsodbo novinarja Jana Božiča na petletno pogojno zaporno kazen in kazenski pregon Erika Valenčiča. Oba sta prišla v nemilost državnih organov zgolj zato, ker sta opravljala svoje delo.

Če se starejšim generacijam (seveda neupravičeno) zdi, da imajo pravico nenehno posegati v območja, v katera se ne bi smele vmešavati, tega pri mlajših generacijah na vodstvenih položajih absolutno ne moremo dopustiti. Če se za prve zdi, da so na to navajeni, moramo drugim jasno povedati, da jim tega ne bomo dovolili. Zdajšnje vodstvo ŠOU je na žalost že prevečkrat pokazalo, da jim tako oblastniško obnašanje ni tuje. Po mnogih poskusih onemogočanja delovanja Radia Študent se je na tnalu znašla Tribuna. Če želimo našo družbo spremeniti na bolje, moramo poskrbeti, da take prakse izginejo iz političnih in vplivnih institucij.

Zainteresirano javnost zato pozivamo, naj se javno izreče proti tovrstnim posegom v svobodo medijev in opravljanja novinarskega poklica ter da aktivno – tudi z materialno podporo – poskrbi za optimalno delovanje in neodvisnost kvalitetnih medijev.

#podprimoneodvisnemedije

Miha Kosovel, odgovorni urednik revije Razpotja