Politika in znanost


Prva številka revije Razpotja je na voljo v digitalni obliki.

Tiskani izvodi so že pošli, lahko pa jo prelistate na spletu.

Iz uvodnika:

Velecenjeni bralec!
Pred teboj stoji čisto prva številka nove revije, katere namen je premišljevati in poglabljati vprašanja o svetu okoli nas in seveda tistemu, ki je znotraj nas, saj je mnogokrat težko postaviti ločnico med njima.
Imenovali smo jo Razpotja. Razpotja predvsem zato, ker ta revija noče biti politični manifest, noče servirati z lahkimi in poceni odgovori, ki premnogokrat služijo zgolj za umiritev človekove po razumevanju hlepeče duše.
Razpotje je prostor, kjer se srečujejo posamezniki, kjer vsak prispe s svoje poti in vstopi v prostor dialoga, v prostor, kjer drugemu podarimo misli. Kam bo šel naprej, je njegova stvar.
Želja naše revije je razmišljati o aktualnih problemih, vendar na neaktualistični  način. Aktualizem, ta točno-sedaj, ki je prisoten v dnevnem časopisju, nas velikokrat bolj zmede, kot nam pomaga razumeti. Človek, ko je bombardiran z odgovori, slej kot prej pozabi, kaj je vprašanje. Tako nas od zgodnjih let, ko vstopimo v izobraževalni sistem, učijo odgovoriti, preden nas naučijo vprašati, nam ponudijo rešitve, preden razumemo problem. Zato smo se odločili, da kot temo prve revije vzamemo dva tako vsakodnevna, vendar hkrati tako sporna pojma, kot sta politika in znanost. Problematična sta, ker v 21. stoletju sploh več ne vemo, ali nam hočeta pomagati ali nas hočeta pogubiti.
Seveda v prvi številki ni smelo manjkati nekaj razmišljanj o spolu in spolnosti, saj to je edina problematika, ki je vedno aktualna in nikoli ne bo zastarala.
Zadnji razdelek pa smo namenili velikemu pisatelju in mislecu ter človeku, ki je bil v svojem življenju nenehno na razpotjih, Georgeu Orwellu, katerega 60. obletnico smrti in 75. obletnico objave  njegovega klasika Živalska farma, praznujemo ravno letos.

Želim vam prijetno branje,
Miha Kosovel

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja