Vabilo k pisanju za 34. številko Razpotij: STROKOVNOST


Uredništvo

Strokovnjak je nekdo, ki ve, kako se rečem streže. Strokovnjak opozarja, izraža skrb in svari. Ni političen, a vseeno vpliva na volilne izbire drugih. Ni ravno praktik, a ima besedo pri tem, kako naj se izvaja praksa. Prav tako ni vedno enak znanstveniku. Pogosto ne raziskuje in ne poglablja obstoječe vednosti; prej se zdi, da vednost zbira in jo spreminja v neko tehniko vplivanja na druge ljudi. Kdo je torej strokovnjak? Kaj je njegova edinstvenost? To hočemo ugotoviti v naslednji številki revije Razpotja.

V reviji bi radi zbrali članke, ki bodo premislili položaj strokovnjaka v naših skupnostih in vlogo stroke pri procesih, kot sta politično odločanje in pridobivanje znanstvene vednosti. Zanimajo nas besedila o položaju znanosti v družbi, o spopadu med stroko in obstranskimi oblikami znanja (teorijami zarot, fake news) in o sklicevanju na vednost v političnem govoru. Sprejemamo članke, ki se ukvarjajo z notranjimi problemi posameznih strok. Kakšna je prihodnost humanistike in družboslovja, v katerih ima vse večjo besedo aktivizem? Ali ima humanist dolžnost, da – kot predstavnik stroke – v javnosti nastopa proti temu, kar sam presodi kot družbeno krivico? Ali pa je, nasprotno, dolžnost strokovnjaka ta, da predstavlja izsledke raziskovalnega dela in tako nastopa kot advokat – ali celo kot piar predstavnik – znanstvenih organizacij?

Stroka opozarja: ta fraza je tipičen začetek novinarskih prispevkov. V naslednjih Razpotjih bomo, obratno, mi pozorni na stroko.

Pridružite se nam pri ustvarjanju novih Razpotij. Članki naj bodo dolgi od 8.000 do 20.000 znakov s presledki. Prizadevajte si za jasen, splošno razumljiv slog. Izogibajte se opombam in vire, kjer je to potrebno,  navajajte znotraj besedila. Dobrodošla je členitev besedila z mednaslovi. Vabimo vas, da si preberete naše zapovedi stila. 
Vaše prispevke sprejemamo na info@razpotja.si do 10.12.2018. Poleg tematskih člankov sprejemamo tudi druge članke o kulturi, humanistiki in politiki. Vsi objavljeni članki so honorirani (150€ bruto za tematske in druge daljše članke, 100€ bruto za krajše).