Razpotja Nove Gorice – posebna številka ob 70-letnici mesta


“Mi gremo odločni, čvrsti, v prsih nam je silen žar, narodu Gorico novo bomo dali v dar,” so peli brigadirji. Besede jim je v usta položil Ivan Minatti. Prve delovne brigade so na Solkansko polje prispele decembra 1947. Po načrtih prof. Edvarda Ravnikarja je začelo rasti mesto. Na strehi stare Transalpine, ki je po novi razmejitvi pripadla Jugoslaviji, je (obrnjena proti Italiji) žarela rdeča zvezda, pod njo pa napis: “Mi gradimo socializem.”

70 let kasneje se v Razpotjih sprašujemo, kaj so zgradili … in kaj se tu še da zgraditi. O mestu, njegovi zasnovi in spominu razmišljata arhitekta Tomaž Vuga in Vinko Torkar, arhitektka Eva Sušnik in naš urednik Miha Kosovel pa spreminjanje arhitekture Nove Gorice spremljata iz toplega zavetja številnih goriških šankov. Zgodovinar Branko Marušič nas popelje v dneve, ko je bila nova Gorica še ideja, Petra Kolenc zariše pot socrealizma do Solkanskega polja, novinarka Vesna Humar pa piše o skoraj biblijskih začetkih novega mesta. Spomine na svoje odraščanje v Novi Gorici (in z njo) so z nami delili Ervin Hladnik-MilharcicMojca ŠirokIgor Vidmar, Igor Bašin – BIGor, Marko Rusjan, Tomislav Vrečar, Anja Medved, Dario Stasi, Anton Spazzapan, Marija Mercina in Dean Komel. O socialističnem igralniškem raju piše Jure Ramšak, o mestu kot forma vivi pa Pavla Jarc. Številnim skulpturam se v mestu park pridružujejo še številčnejša drevesa. V mesto kot botanični park nas popelje še en naš urednik, Blaž Kosovel. O tem, kaj bi še lahko zraslo v Novi Gorici, razmišljajo Rene RusjanNeda Rusjan Bric in nekdanji minister za kulturo Sergij Pelhan, na svoj način (pozor: v kratki zf zgodbi!) pa tudi stalni sodelavec revije Razpotja, Renato Podbersič.

Čudovita naslovnica, ki bo sijala preko meje, je nastala pod prsti goriške ilustratorke, Tamare Jenček. V reviji pa boste lahko občudovali še ilustracije, ki so jih ustvarili še trije Goričani: Gorazd Prinčič, Anton Spazzapan in Ana Brumat.

144-stransko (pretežno rdečo) broširano izdajo na brezlesnem papirju so stiskali v Grafica Goriziana Sas

Generalni pokrovitelj številke je Mestna občina Nova Gorica.

Razpotja Nove Gorice bomo pošiljali na zahtevo ob prispevku 10€. Tisti, ki ste se v preteklosti že znašli na našem seznamu podpornikov, pa nam samo napišite prijazen mail in revijo vam bomo dostavili brezplačno.

Naročite svoj izvod revije na info@razpotja.si