PODALJŠAN ROK za oddajo prispevkov na temo MLADOST je do 1. marca


1280px-William-Adolphe_Bouguereau_(1825-1905)_-_The_Youth_of_Bacchus_(1884)

Večno življenje je ena izmed stalnic človeških mitov. Toda v vseh svojih zgodovinskih različicah ima eno pomanjkljivost: večno življenje, življenje po smrti, človeka ohrani v obliki, v kateri se je poslovil od tuzemskega bivanja. Z drugimi besedami, nebesa in drugi prostori večnega življenja so poseljena s starci. In kaj nam bo večno življenje, če je zgolj drugo ime za v neskončnost podaljšano starost? Večno življenje je zato treba dopolniti z nekim drugim mitom, z večno mladostjo.

Pomladna številka Razpotij bo posvečena mladosti. Pisce pozivamo, naj skupaj z nami premislijo vprašanje, kaj sploh mladost naredi vredno tega, da jo hočemo živeti večno. Zakaj je mladost – prej kot aktivnost odraslega človeka ali izkušenost starca – postala predmet čaščenja naše družbe? Tu je lepota, privlačnost, moč mladosti, nedvomno. Toda mladostnik je postal tudi nekdo s privilegiranim dostopom do sveta. Mladega človeka starejši več ne uvajajo v družbo, temveč je pogosto on sam tisti, ki starejše, nevajene novosti, uvaja v svet, pa naj bo to svet tehnologije, predrugačenih družbenih razmerij ali preprosto nove kulture, nove govorice. Mladosti ni treba seznanjati s stvarmi, mladost ima ključe do sveta. Mladost je priljubljeni predmet literature, filma. Na naše mlade morajo misliti politiki, za dobrobit naših mladih se trudijo okoljevarstveniki. V naslednji odprti številki Razpotij bomo poskušali premisliti vlogo mladih v družbi, položaj mladosti v medijskih diskurzih, navsezadnje tudi njen politični vzpon z mladimi socialističnimi, piratskimi in libertarnimi strankami.

Toda kaj je mladost postavilo v privilegiran položaj? In nasprotno, kako se sprijazniti s tem, da smo pri tridesetih zapustili mladost, da smo torej počasi prestopili v tabor tistih, ki se morajo učiti od mladih? Kajti očitno je, da imamo vse manj modelov odraslosti: uspešen filmski igralec, kreativni direktor marketinškega studia ali startup podjetnik navsezadnje niso vzori odraslega človeka, temveč kvečjemu imitacije mladosti. Ali to pomeni, da bi morali zgraditi nove podobe odraslosti in starosti? Ali naša družba potrebuje nove starce, ki se bodo spoprijeli z mladostjo?

Razpotja se približujejo polnoletnosti, 18. in nato 19. številki. To seveda še ni izguba mladosti; je pa zato prvi čas, ko se mladost ove sama sebe. Vabimo vas, da se nam pridružite pri tej refleksiji.

 

Poleg tega
ste vabljeni tudi k pisanju za druge sklope revije. Posredujete nam lahko recenzije knjig, tako strokovnih kot leposlovnih, izdanih v letih 2011–2014. Enako velja za filme. Prav tako so dobrodošle recenzije in premišljevanja o posameznih kulturnih dogodkih (gledališče, razstave, umetniške instalacije ipd.). Sprejemamo tudi ostale tekste, ki se reflektirano in premišljeno lotevajo aktualnih problematik.

Teksti so lahko esejske ali strokovne narave, vendar pisce prosimo, naj pišejo jasno in razumljivo, saj je revija namenjena širokemu krogu bralstva. Ker to ni znanstvena revija, naj se citati in reference pojavljajo zgolj tam, kjer je nujno.

Dolžina tekstov je od 5 do 10 strani (pisava 12, razmik 1,5),
recenzije so lahko dolge do 4 strani.

 

 

NOVI ROK ZA ODDAJO PRISPEVKOV JE 1. MAREC 2015.

Tekste pošljite na urednistvo@razpotja.si

Na tem naslovu pa smo vam na voljo tudi za vse ostale informacije.

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja