Vabilo k pisanju za pomladno številko. Tema: ZAROTA


bhchart

Vemo, kdo so zarotniki. Možje sedijo v sejni dvorani – ali morda jedilnici – nekega starega dvorca. Luč je pridušena; na mizi počiva več parov sklenjenih rok, nad njimi je mogoče razločiti obrise metuljčkov in kravat, obrazi so samo nakazani. Izmenja se nekaj zahripanih besed. Možje so zadovoljni; dosegli so dogovor. Drug za drugim zapustijo dvorano: vsak s svojim interesom, svojo nalogo, pred izhodom preverijo, da tudi s svojim klobukom.

Za takšnimi omizji se odloča o usodi sveta. Odredi se zaplinjanje z izpuhom avionov, utrdi se judovska nadvlada, kokakola postane za odtenek bolj strupena; na grbu držav se pojavi nov trikotnik, na grbo narodov sedejo novi prostozidarji. Pred to oblastjo se lahko ljudstvo brani samo na en način. O njej mora govoriti. Njeno spletko mora iztrgati iz temnih kabinetov in jo razodeti na svetovnem spletu; iz črt na nebu (kot iz velike dlani Leviatana) mora razbrati nakane svetovnih vlad; z eno besedo, ljudstvo si mora ustvariti teorijo.

Naslednja številka Razpotij bo posvečena zarotam. Poskušali bomo pokazati, zakaj si ljudje pojasnjujemo svet z zarotami, zakaj je zarotniško mišljenje tako nalezljivo in zakaj se k njemu ne zateka le neuka množica, temveč tudi intelektualci. Zarota pa ni le razlaga sveta. Z njo se sprosti človeška domišljija; v Obami ne vidi le pritepenca iz Kenije, temveč tudi Antikrista; v modri krvi monarhov odkrije hlad nezemljanske rase, »reptilov.« Zarotniški duh je baročen. Naše pisce vabimo, da popišejo njegove stvaritve. Zanimajo nas zgodovinske genealogije, ki bodo prikazale rodovnike posamičnih zarot (judovske, prostozidarske). In naposled, dobrodošli so tudi članki, ki zarotniškega duha ne bodo pojasnjevali, popisovali ali polemizirali z njim, temveč bodo dopuščali možnost, da ima ta duh prav. Da bi lahko pisali o nekem mišljenju, moramo njegovi resničnosti pustiti priprta vrata; to je izziv, ki ga pred nas postavlja zarota.

Uredništvo Razpotij si želi s svojimi pisci komunicirati na vseh stopnjah pripravljanja člankov. Na običajni naslov – urednistvo@razpotja.si – prejemamo osnutke člankov, predloge ter vsebinska in tehnična vprašanja avtorjev.

Dolžina člankov je 15.000 do 20.000 znakov brez presledkov oz. okoli polovice avtorske pole.

Kot vedno sprejemamo tudi knjižne in filmske recenzije ter članke, ki obravnavajo aktualna ali večna vprašanja, povezana s kulturno in umetnostjo.

Rok za oddajo prispevkov je 3. marec 2016 na naslov urednistvo@razpotja.si.