Vabilo k pisanju za Razpotja 38: Smeti


smeti

Foto: Martin Abbeglen, Flickr

 

Uredništvo

Kaj tvori smet? Kdaj nekaj postane smet? Kdaj denimo postane smet plastenka vode? Že ko je na policah? Ko spijemo vodo v njej? Ko se odločimo, da je ne bomo ponovno uporabili? Ali lahko plastenka vode kadarkoli konča biti smet? Ali ne vedno nova ponovna uporaba v najboljšem primeru časovno odlaga njeno končno romanje na smetišče? V kakšni meri zadevo rešuje recikliranje? Ali ni industrija reciklaže prav tako še ena industrija s svojimi lastnimi potratnostmi? Je smet sploh izničljiva?

Ali lahko sploh obstaja globalna ekonomija brez globalnega problema smeti? Globalna ekonomija ni le pretok financ, ki se ne ozira na meje, temveč tudi pretok surovin in produktov, pri čemer je že sama produkcija navadno razčlenjena prek celotnega sveta. Če imamo na krožniku lososa iz Skandinavije, ki so ga filetirali v Južni Ameriki in pakirali na Kitajske, smeti tega proizvoda niso le plastika, temveč tudi izpušni plini. Toda: smeti so globalne, njihova sanacija pa kvečjemu nacionalna; inverzen produkt, katerega prevzem najrevnejše države prodajajo bogatejšim – prodajajo degradacijo lastnega okolja.

Odgovore na ta in podobna vprašanja, ter nasploh razmisleke o vsem smetnem, kar proizvaja svet danes, nabiramo na kup v naslednjih Razpotjih.

Članki naj bodo dolgi od 8.000 do 20.000 znakov s presledki. Prizadevajte si za jasen, splošno razumljiv slog. Izogibajte se opombam in vire, kjer je to potrebno, navajajte znotraj besedila. Dobrodošla je členitev besedila z mednaslovi. Vabimo vas, da si preberete naše zapovedi stila.

Vaše prispevke sprejemamo na urednistvo@razpotja.si do 1.12. 2019. Zaželeno je, da se z idejo za pisanje predhodno oglasite uredništvu na isti mail. Poleg tematskih člankov sprejemamo tudi druge članke s področij kulture, humanistike, zgodovine, znanosti in tehnologije,  družbe in politike. Vsi objavljeni članki so honorirani (od 80€ do 150€ bruto, odvisno od dolžine).×