Vabilo k pisanju za Razpotja 51: Ritual


Uredništvo

Ob izrazu »ritual« najprej pomislimo na predmoderne čase: na žrtvovanja, iniciacijske obrede, in prakse čaščenja, ki s sodobno družbo dozdevno nimajo veliko opraviti. Vse to se nam zdi kot nekaj, kar pripada staremu, še ne razčaranemu svetu, nabitemu s pomenom in z magijo. Kvečjemu bi se strinjali, da smo nekatere rituale obdržali in prenesli v naš čas – npr. religiozno liturgijo, pustovanja, državniške in cerkvene proslave, poroke in pogrebe – ne bi pa rekli, da je za našo dobo ritualnost značilna. 

Ampak: ritual v osnovi ne pomeni drugega kot vnaprej določene besede, dejanja, geste, ki jih posameznik ali skupnost izvajata z neko stopnjo rednosti, pogosto ob uporabi predpisanih objektov. In danes vendarle  živimo v času, ko pozornost najširših množic v točno določenih intervalih prevzamejo športna tekmovanja s svojimi pravili, oblačenjem in obnašanjem, ki ga zagotovo lahko označimo za ritualna. Tudi umetniški dogodki in glasbeni festivali so najpogosteje organizirani letno ali bienalno in tudi njihovo občinstvo izkazuje obliko ritualne privrženosti. Na vrhu seznamov najbolj prodajanih knjig danes kraljujejo priročniki za samopomoč, ki posamezniku ponujajo možnost boljšega življenja, če bo le sledil točno določenemu nizu pravil, če bo torej v svoj vsakdan vnesel rituale, ki mu bodo pomagali, da postane boljša verzija sebe. Živimo tudi v času, za katerega je značilen eskapizem, s katerim zdravimo posledice vse bolj nesmiselnih bremen, ki nam jih nalagajo sodobna delovna mesta ali lastne ambicije. Tudi tedensko spremljanje resničnostnih šovov, vsakodnevne objave #outfitoftheday ali afterparty za vikend so rituali.

Hegel je jutranje branje časopisa znamenito opisal kot jutranjo molitev modernega človeka. Modernost se torej ne znebi ritualnosti, četudi opusti verovanja, ki naj bi jih osmislila. Od kod torej ta vztrajna potreba po ritualnosti? Kje vse se danes kaže? V tematskem sklopu bomo pisce povabili k razmisleku o različnih vrstah ritualov, od gledaliških predstav, verskih obredov, navijaštva in navad do rejvov in seans, da bi preko pojma ritualnosti premislili sedanjost.

Vaše prispevke sprejemamo na urednistvo@razpotja.si do 28. 2. 2023. Zaželeno je, da se z idejo za pisanje predhodno oglasite uredništvu na isti mail. Poleg tematskih člankov sprejemamo tudi druge članke s področij kulture, humanistike, zgodovine, znanosti in tehnologije, družbe in politike. Ciljamo na prispevke dolžine 10-20 tisoč znakov (s presledki). Pred pisanjem si preberite slogovni vodič Razpotij. Vsi objavljeni članki so honorirani (od 80€ do 150€ bruto, odvisno od dolžine).